Nikon D810A

Astro photography? Microscopic images? Other technical shots? Post your tips or questions here

Moderators: Bob Andersson, Thomas, Bjorn van Sinttruije

Nikon D810A

Postby warth man » Wed Feb 11, 2015 5:17 pm

So will you astro boys be flocking to pick up the new Nikon?
warth man
 
Posts: 482
Joined: Mon Dec 13, 2010 6:03 am
Location: Kendal UK

Re: Nikon D810A

Postby popo » Wed Feb 11, 2015 8:27 pm

I wont. I doubt that many serious astrophotographers will for various reasons.

The main reason for using a DSLR in this application is low (relative) cost for the quality, which obviously doesn't go with full frame sensors. Most people will buy a low cost one, and then modify it either themselves or via existing services. The only niche this might fill is for someone going for bigger and bright objects, at gobbling 36MP at a time could be really nice.

As I understand it, the D810A may still have some minor advantages in that I understand it can boost live view levels over standard (could be very useful), plus has built in support for longer exposure times (less useful). Thom Hogan has questioned if these may be added to standard models later by firmware updates, which then negates the advantage.

Really serious astrophotographers including Bob and Greg use dedicated sensors made for the job. They're not cheap, but are built to deliver the lowest noise possible from both design and cooling. As good as the Sony/Nikon sensors are for normal use, they're not optimised in this way. They of course can still provide nice results when used well.
Canon DSLRs: 7D2, 7D1, 5D2, 1D, 600D, 450D full spectrum, 300D IR mod
Lenses: EF 35/2, 85/1.8, 135/2+SF, 70-300L, 100-400L, 100L, MP-E 65, EF-S 10-18, 15-85
3rd party: Zeiss 2/50 makro, Samyang 8mm fisheye, Sigma 50/1.4A, 150 macro, 120-300 f/2.8 OS
Compacts: Sony HX9V, Fuji X100.
User avatar
popo
 
Posts: 8088
Joined: Sun May 25, 2008 12:48 pm
Location: UK

Re: Nikon D810A

Postby warth man » Thu Feb 12, 2015 5:57 am

Thanks for that explanation popo. If those attributes can indeed be added by a firmware update it would be interesting to know whether it could be done for cheaper full framers like my D600. Or indeed, why not for any of Nikon's cameras?
warth man
 
Posts: 482
Joined: Mon Dec 13, 2010 6:03 am
Location: Kendal UK


Return to Technical and scientific photography

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest