Am I using a 64 bit processor?

Which platform's best for photography? How much RAM do you really need? Discuss computer hardware here!

Moderators: Bob Andersson, Thomas, Bjorn van Sinttruije

Am I using a 64 bit processor?

Postby shantylata596 » Sun Jul 07, 2013 6:39 am

I use the following:

AMD Athlon 64 X2 dual core processor 5400+

Does this mean I have a 64 bit processor? For some reason I was sure I was using a 32 bit processor.

Is there a way to discover what the ram potential of my motherboard is?
shantylata596
 
Posts: 7
Joined: Thu Jun 06, 2013 5:03 pm

Re: Am I using a 64 bit processor?

Postby pierovera » Sun Jul 07, 2013 2:38 pm

1.- Yes it is a 64-bit processor, the 64 in the name indicates it.

2.- What computer are you using? Or is it a custom build?
Gear: Canon SX20 IS, Canon Rebel T3i, Canon EF-S 18-55mm, Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II, Canon EF 50mm f/1.8 II
Wishlist: Canon EF 100-400mm f/4-5.6L
Visit me and leave me a comment in My Flickr :)


Image
pierovera
 
Posts: 1417
Joined: Wed May 09, 2012 10:34 pm
Location: Mexico City, Mexico

Re: Am I using a 64 bit processor?

Postby lagnificent » Sat Jul 20, 2013 5:00 am

Yes, processor is 64-bit. You'll need a 64-bit operating system to take advantage of it.

To find out your max RAM.
If the PC is made by a large builder (like Dell or HP), just enter the model number on their website and download the manual. (Or google it.)
If it was built by you or a small builder (like a local shop), I'd check the model number of the motherboard, and do an online search. (The local shop might even know.)
lagnificent
 
Posts: 396
Joined: Tue Nov 16, 2010 8:02 am


Return to Computer hardware and operating systems

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest